A 2005-ben megalakult Tiszta Szívvel Egyesületnek és az egy évvel később létrejött Alapítványnak olyan hódmezővásárhelyi hölgyek az alapító tagjai, akik felelősséget éreznek a városért, annak környezete és közössége jobbá tételéért, valamint fontosnak érzik az itt élő gyermekek egészséges és biztonságos élet- és játékterének megteremtését. Őszintén hisszük, hogy egy város lakossága csak akkor válhat valódi közösséggé, eredményeket felmutatni képes nagy családdá, ha azon túlmenően, hogy a városától egészségügyi, szociális, infrastrukturális s egyéb szolgáltatásokat vár el, maga is képes aktívan részt venni szűkebb és tágabb környezetének szebbé, jobbá, élhetőbbé tételében.

 

Kezdeményezésünkre egy jótékonysági rendezvénysorozat indult: 2005 októbere óta rendszeresen jelentkezünk, az egész várost megmozgató kulturális, könnyű- és komolyzenei programokkal, estjeinken fellépett Hegedűs Endre zongoraművész, Felletár Melinda hárfaművész, Dratsay Ákos és Berényi Bea fuvolaművészek, Pikali Gerda színművész, Vajda Júlia és Gregor József operaénekesek, Égető Mária orgonaművész, Almási Enikő és a Promenad Dixieland, St. Martin, Stefano és Rita, a Kozmix, Borbás Erika, a Fandante Kamarakórus, a Four Fathers, a Budapest Jazz Orchestra és Berki Tamás jazzénekes, Kállay Bori, Fonyó Barbara és Vitray Tamás, Horgas Eszter és Vukán György, Voith Ági és Bodrogi Gyula, valamint Fábry Sándor, Szinetár Dóra - Bereczki Zoltán.

Minden év decemberében a Kossuth téren találkozhatnak velünk a város polgárai, ahol az emblémánkkal ellátott termékekkel veszünk részt a karácsonyi vásáron. A 2007-es év újdonsága a mese-CD, a „Meseszív”. Ezen a CD-n az Egyesület és Alapítvány tagjai mondanak mesét: a számukra legkedvesebbet, gyermekeik kedvencét, vagy éppen azt, amit kisgyermekként nagymamájuk olvasott nekik - fáradhatatlanul…

A város óvodásait, iskolásait minden év végén képzőművészeti pályázattal keressük meg, s a beérkezett legjobb munkákból képeslapokat, naptárakat készítünk, így a gyermekek önmaguk is tevékenyen részeseivé válnak annak a folyamatnak, amelynek végén a város egy újabb játszótere születik újjá, s ezáltal önmaguknak és gyermektársaiknak is örömet szereznek.

Minden év májusában ingyenes színházi előadásra várjuk az összes nagycsoportos óvodást, a város közel 600 gyermekét. Ezen felül az idei évben az összes bölcsödét és nyolc óvodát ajándékoztunk meg mintegy 2,5 millió forint értékben fejlesztő játékokkal.

Az eddig befolyt adományokból, a nekünk felajánlott adó 1 %-okból és egyéb bevételeinkből valósítottuk meg első célkitűzésünket: 2006-ban a város szívében, a Népkertben átadtuk a legszigorúbb európai szabványoknak is megfelelő, korszerű, biztonságos, többfunkciós, különböző életkorú gyerekek igényeit is kielégítő, gyönyörű, fából készült játszóterünket (a német Eibe cég termékei), melynek gyöngyszeme a Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész által felajánlott terazzo-csúszda és ivókút.

Második játszóterünket 2008-ban, gyereknapon adtuk át a Damjanich utcán. Ez a „Művészek játszótere”, ugyanis a Tiszta Szívvel Egyesület és Alapítvány, a Wartha Vince Művészeti Alapítvánnyal, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületével, a Magyar Formatervezési Tanáccsal karöltve, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatását élvezve többfordulós pályázatot hirdetett „Nemzedékek egymás mellett a gyermekekért” címmel. Erre a pályázatra magyar alkotóművészek játékeszköz-terveit vártuk, s a szakmai zsűri döntése alapján a legjobbak (Ágoston István–Bubik Veronika, Fazakas Csilla–Sándor János, Gál István János–Pannonhalmi Zsuzsa, Kovács Emőke, Kő Boldizsár, Mikula András) lehetőséget kaptak arra, hogy terveiket megvalósíthassák. Ezzel az egyedülálló projekttel tehát úgy tudtunk korszerű és biztonságos játszóteret nyújtani gyermekeinknek, hogy mindeközben magyar művészeket támogattunk.

Harmadik valóra vált álmunk a „Népek játszótere” az Európa Parkban, amellyel 2009 májusában ajándékoztuk meg a város legkisebbjeit. Ezt a különleges, teljesen egyedi mesekertet Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeménye ihlette. Az alkotóművész – Kő Boldizsár – a mesehőssel együtt járja be a nagyvilágot, ismeri meg a különböző népek színes kultúráját. Így jutnak el a gyerekek is Kukorica Jancsi nyomában haladva Indiába, Kínába, az indiánok földjére, hogy a csillagos eget is maguk mögött hagyva végül mégis hazatérjenek – a Magyarországot szimbolizáló kápolnába lépve.

2010 nyarán a nagyobb gyermekeket, a legveszélyeztetettebb korosztályt, a kamaszokat leptük meg egy görkorcsolyapályával, amelyhez gördeszkapálya is tartozik – közel 2000 m2 aszfaltozott felületet kaptak a város rekreációs övezetében, a sportcsarnok és a műfüves pályák szomszédságában. Ez a terület a jövőben bővíthető, például görhokipályával is.

Csak hálával és tisztelettel szólhatunk mindazokról, akik mellénk állnak, akik támogatják elképzeléseinket, akik velünk együtt hisznek az összefogás, a közös cselekvés, az önmagunkért, gyermekeinkért, az egymásért kifejtett munka közösségépítő, maradandó értékek alkotására is képes erejében, akik velünk együtt vallják, hogy igaz örömöt nem a jólét, a gazdagság vagy más földi hívság okoz, hanem csakis az, ha teszünk valami hasznosat – tiszta szívvel.