A keddi Napraforgóban jelentette be Mészáros Antal, a „Hogy hétvégén is legyen kenyér az asztalon” elnevezésű kezdeményezés ötletgazdája, hogy folytatják a programot, az előzetes hírekkel ellentétben. A műsor vendége volt még dr. Kovács Pál, a Hód-Menza Nonprofit Kft. ügyvezetője, Gulyás-Szabó Gergely, a Rónasági Pékség Kft. ügyvezetője, valamint Hajdú Józsefné és Burzon Mária, a Tiszta Szívvel Egyesület tagjai. A műsor egy másik szenzációját pedig Mága Zoltán hegedűművész okozta egy nagyvonalú felajánlással.

Hódmezővásárhely sok szempontból példaértékű lehet. Ez most újfent bebizonyosodott – illetve bizonyítja ezt már öt éve – a „Hogy hétvégén is legyen kenyér az asztalon” program kapcsán. Öt év óta minden héten közel 200 gyermek kapja meg csomagját, hogy a hétvégén se kelljen egy kicsinek sem éheznie.

Mészáros Antal, a Csomiép Kft. ügyvezető-igazgatója volt az ötletgazda, aki maga köré gyűjtötte a helyi vállalkozók, civilszervezeteket és Hódmezővásárhelyt magát is. „Ami működik kicsiben, működhet nagyban is” – gondolhatták mások. Konkrétan Horgas Péter díszlet- és jelmeztervező, akinek javaslatára a parlament elé terjesztették, hogy a hétvégén is megoldott legyen a rászorulók támogatása. Novemberben egy országos lap is foglalkozott a témával, amiből – tévesen – arra lehetett következtetni, hogy ezzel az állam teljesen átveszi a rászorulók támogatását. Így Mészáros Antal úgy döntött nemrégiben, hogy befejezi a programot az év végével. Ez volt az apropója a keddi Napraforgónknak.

Az ötletgazdán kívül meghívtuk a Hód-Menza Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, dr. Kovács Pált, hiszen a vállalat dolgozói gondoskodtak arról, hogy a csomagok szétosztásra kerüljenek, nem sajnálva időt, energiát, koránkelést.

Műsorunk vendége volt a kezdeményezést támogató helyi vállalkozások képviseletében Gulyás-Szabó Gergely, a Rónasági Pékség Kft. ügyvezetője, aki a saját példáját tudta elmesélni: „Nem volt kérdés, hogy csatlakozunk-e ehhez a nemes dologhoz”, és az elmúlt öt évben jelképes 1 forintért adta a csomagban található 1 kilogrammos kenyeret.

Mindez azonban nem jöhetett volna a létre a jogi és szakmai hátteret biztosító Tiszta Szívvel Egyesület nélkül, amelynek képviseletében Hajdú Józsefné és Burzon Mária volt a műsor vendége. A hölgyek abban is segítettek, hogy az adományok tényleg azokhoz jussanak el, akik rászorulnak.

Az egész Napraforgót belengte egyfajta nosztalgikus hangulat. Múltidézéssel indítottak: a műsorvezető, Égető Gyula a kezdetekről kérdezte a vendégeket, akik sorra emlékeztek vissza az első megkeresésekre, a kisebb-nagyobb buktatókra, nehézségekre, de leginkább az örömre, amit egy-egy csomagocskával a gyerekek, a családtagok arcára csaltak. Volt olyan, aki nem akarta elhinni az elején, hogy ez tényleg az övé, tényleg elviheti – mesélték a műsor vendégei. Bár Hódmezővásárhelyen ma már az iskolába járó gyermekek több mint 80 százaléka ingyen étkezik, a hétvégére ez öt évvel ezelőtt pláne, de most sem jelent megoldást. Ezt a vákuumot, a gyermekek üres gyomrát tölti ki a Mészáros Antal-féle kezdeményezés.

A műsor háromnegyedéig lehetett érezni ezt a sok emlékkel fűszerezett, de kicsit szomorkás hangulatot. Majd kapcsoltuk telefonon Horgas Pétert, aki kifejezte a műsorban, milyen nagyszerű dolgot vittek véghez itt, Hódmezővásárhelyen a programmal, és Mészáros Antallal rögtön meg is egyeztek abban, hogy tartani fogják a kapcsolatot, kelleni fognak a tanácsok a már tapasztaltaktól. Tévhiteket is oszlatott Horgas Péter: elárulta, hogy a megvalósulás időpontja is még kétséges, illetve bár az elképzelés szép, mindenre kiterjedően a kormány sem tud segíteni.

A műsorban telefonon kapcsoltuk Mága Zoltánt is, aki évek óta támogatja a kezdeményezést, és az élő adásban bejelentette, hogy 100 ingyenes belépőjegyet adományoz a budapesti újévi jótékonysági koncertjére azoknak, akik érintve vannak a „Hogy hétvégén is legyen kenyér az asztalon” programban. Már csak az utaztatást kell megoldani!

Ezért – illetve a műsorba meghívott vendégtársak nyomására is – úgy döntött az ötletgazda, hogy szeptemberig mindenképp folytatják. Már csak azért is, hogy a támogatott családok biztonságban érezhessék magukat. A stúdióvendégekből önfeledt taps tört elő.

promenad.hu 2015.12.01.