A zene és a művészet segítségével az egész Föld bolygót bebarangolhatta a közönség vasárnap este Szentpéteri Csilla és Band jótékonysági koncertjén, amelyet a Tiszta Szívvel Egyesület szervezett a Bessenyeiben. Az est folyamán mintegy 2 millió forint gyűlt össze.

A Tiszta Szívvel Egyesület rendszeresen szervez jótékonysági koncerteket, amelynek bevételét a gyermekek életkörülményeinek jobbá tételére fordítják. A tervek szerint egy újabb játszóteret szeretnének a befolyt összegből megalapozni. Szentpéteri Csillával ez volt az első közös együttműködésük.

"Ünnep ez az este, mert időről-időre biztosítjuk egymást a támogatásunkról. És ünnep azért, mert az összefogást megtapasztalni mindig nagyszerű dolog. Az összefogás nemcsak itt, a színpadon van, ahol kiváló művészek, művésztanárok és leendő művészek adnak számot tudásukról nekünk, hanem ünnep az az összefogás is, amit Önök, illetve a városban működő cégek, vállalatok tanúsítanak irányunkban. Ez az összefogás és ez az ünnep többször is alkalmat ad nekünk arra, hogy örüljünk. Nemcsak itt, ma este, hanem majd akkor is, amikor ebből a bevételből a város egy pontján egy újabb játszóteret tudunk megépíteni. Önöknek hála mintegy 2 millió forint gyűlt össze a ma este folyamán. Mindannyiunk nevében köszönöm!" - fogalmazott köszöntőjében Lázárné Megyeri Zita, a Tiszta Szívvel Egyesület és Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Szentpéteri Csilla zongoraművész, zeneszerző kereste fel az egyesületet, hogy szívesen dolgozna velük együtt. A makói születésű zongoraművész egy rövid ideig Vásárhelyen élt: az 1970-es évekbeli nagy árvízkor ebbe a városba telepítették őket, a nagynénjééknél laktak három hétig. A művésznőtől nem idegen a jótékonykodás.

„A zenének is hatalmas ereje van, illetve annak a felfogásnak, amikor az ember úgy érzi, az egyik kezével magán, a másikkal a többieken akar segíteni. Fontos az is, hogy találjon olyan embereket, akik ugyanígy gondolkodnak. Édesanyám elbeszélése alapján már egészen kicsi koromtól fogva bennem volt ez a kicsit szamaritánus lelkiség. Mesélte, hogy egyszer, amikor mentünk az óvodába, egy idős hölgy a nagy kosarát próbálta feltenni a biciklijére. Én 4 évesen odaszaladtam, megkérdeztem, hogy segíthetek-e neki. Mesélte azt is, hogy az iskolában is mindig kiálltam a kevésbé jó tanuló vagy jó sportoló diákok mellett. Tehát mindig volt bennem egyfajta segítőszándék. Olyan huszonéves koromban pedig eldőlt, hogy nekem ez a földi utam, a zongorázás mellett. Hogy rátaláljak erre az útra, nagyon sokat segített nekem az, hogy Rómában éltem egy évet. A Szent Péter-bazilika mellett volt a zeneakadémia, és a zongorateremből ráláttam a kupolára, vasárnap ott voltam a misén. 30 éves koromban megkeresztelkedtem, református voltam. Innentől kezdve adott volt, hogy az élet nem csak arról kell, szóljon, hogy magunkért cselekszünk, hanem úgyis lehet élni, hogy mások boldogsága lesz a mi boldogságunk” – fogalmazott Szentpéteri Csilla zongoraművész, zeneszerző.

A vasárnapi koncerten komplex audiovizuális élményben lehetett része a közönségnek. Hatalmas LED-falakon futottak a zenéhez tökéletesen illeszkedő, a hangulatát kiegészítő, felerősítő filmek, amelyeket Fülöp Csaba készített. A zenei élmény alapját klasszikus művek modernizált feldolgozásai adták. Így a jazz, a blues és még a latin ritmusokat is beleszőtte a művész az általa átdolgozott dalokba. Illetve saját szerzemények is felcsendültek, például a Szicíliát megidéző Sirokkó, vagy a mesék képzeletbeli világába kalauzoló Túl az Óperencián, amelyet makói gyerekek rajzaival illusztráltak. Szentpéteri Csilla magával ragadó játéka pedig kiegészült Szekeres Adrienn énekével, az Allegro Vonósnégyes játékával, valamint az Árendás Néptáncegyüttes produkciójával, akik dél-alföldi táncokat mutattak be.

promenad.hu 2017.10.08.